Belgium's top online toy store for Kids!

De Wobbel en Wobbelturnen

January 29, 2024 by
Administrator
| No comments yet

Samenvatting     :    Hoe stimuleert het gebruik van de wobbel de motorische ontwikkeling van je kind? En waarom is dat nu zo goed, spelen en bewegen met een wobbelboard? 

INHOUD 

Met een wobbel de motorische vaardigheden van je kind stimuleren. 

Hieronder het verhaal van Frauke de eigenares van Wobbelturnen. 

  Je hebt er misschien al eens van gehoord, gezien op tv of in een magazine tegengekomen.  
Of misschien ook niet. Wobbelturnen is het originele turnconcept met de Wobbel dat intussen bijna 4 jaar geleden werd opgericht door Frauke Molen. 

  

Frauke kocht haar eerste wobbel original met vilt 4 jaar geleden, voor haar toen 2-jarig zoontje die motorisch niet zo erg handig was. Dankzij het spelen en oefenen op de wobbel leerde hij beter kruipen, sluipen en vooral viel hij minder. Ze besloot dan ook dat andere kinderen van deze geweldige plank moesten kunnen genieten, ook als ze er zelf thuis geen hadden en zo werd Wobbelturnen geboren! 

 
Heb jij thuis al wel een wobbelboard? Of twijfel je er om eentje te kopen? Je kan tijdens een les wobbelturnen ontdekken wat je allemaal kan doen met zo een balansboard. 

Hoe stimuleert het gebruik van de wobbel de motorische ontwikkeling van je kind? En waarom is dat nu zo goed, spelen en bewegen met een wobbelboard? 

We zetten alvast 5 goeie Wobbel redenen op een rij: 

 1) Als jouw kind op een wobbel staat, traint hij zijn evenwicht. 

De ontwikkeling van het evenwicht is heel belangrijk tijdens de kinderjaren, maar ook daarna en zelfs als volwassenen. Als je evenwichtsorgaan niet voldoende geprikkeld wordt kan je rusteloos worden, zenuwachtig of zelfs slaapproblemen ondervinden. We nemen steeds meer evenwichtsuitdagingen weg bij kinderen omdat het ‘te gevaarlijk’ is. “Kom van dat muurtje af” of “pas op op die stenen want dat is glad, straks val je nog”. Maar ook door dat kinderen veel vaker dan vroeger binnen blijven en achter schermpjes zitten. Gevolg: kinderen ontwikkelen een slechtere evenwicht. 

Dit kan later problemen geven met spierspanning, oogmotoriek (dieptezicht), houdingscontrole. Geen goede zithouding of niet lang kunnen stil zitten en focussen. Stilzitten is namelijk het summum van balans. Maar daarvoor moet je natuurlijk eerst heel veel je balans getraind en goed ontwikkeld hebben. 

2) Je traint je spieren. 

Je kan ook als volwassene aan de slag met de wobbel. Hier bestaan zelfs speciale groepslessen voor: Wobbelturnen Work Out. Als volwassene gebruik je een wobbelboard. Doordat je de verschillende oefeningen doet op een onstabiele ondergrond gaan je spieren extra moeten werken om je lichaam in evenwicht te houden. Zowel bij kinderen als volwassenen. Say hello to extra spierkracht! Goed ontwikkelde spieren zorgen voor een betere houdging en dat is dan weer belangrijk voor het voorkomen van o.a rugklachten. 

 3) Met een Wobbel en wobbelen wordt het limbische systeem geactiveerd. 

De schommelende beweging brengt tot rust. Wat doen we met een huilende baby? We schommelen hem zachtjes heen en weer in onze armen. Een dergelijke schommelende beweging zorgt voor een rustgevend en geborgen effect. Iets wat kinderen ook ervaren op het wobbelboard als ze heen en weer schommelen. 

 4) Je traint de aandachtsspanne en concentratievermogen van je kind. 

Het feit dat je kind op een wobbelboard verschillende bewegingen combineert (bvb vangen en gooien van een bal) met het in evenwicht houden van het lichaam, maakt dat je kind zich (onbewust) enorm moet concentreren en zijn aandacht bij zijn lichaam moet houden. Op een speelse wijze wordt de aandachtsspanne dus verlengd. Iets wat handig is voor op de schoolbanken. 

 5) Lateralisatie ontwikkeling. 

Doordat je heen en weer gaat op de wobbel gaat je linker- hersenhelft met je rechterhersenhelft gaan samenwerken. Als je ondertussen ook nog oefeningen doet waarbij ook je linker en rechter- lichaamshelft actief zijn train je de lateralisatie. Bvb. Met je linkerhand de rechterhoek van de plank tikken. Hiervoor moet je kind de denkbeeldige middenlijn van zijn lichaam kruisen. Dit kan pas als een kind goed gelateraliseerd is. Jonge kinderen zullen bvb rechts tikken met rechterhand en de linkerhoek met hun linkerhand. Een dergelijke opdracht is dus niet zo makkelijk. Maar helpt wel de lateraliteitsontwikkeling stimuleren, net zoals het wobbelen op zich daar ook al toe aanzet. 

Naast motorische voordelen heeft een wobbel nog vele andere voordelen.  
Als je wil weten wat je er allemaal mee kan, plaats er eentje in je woonkamer en laat je kids er op los! Je zal verbaasd zijn ! Of neem een kijkje op www.wobbelturnen.be of de instagram pagina van @Wobbelturnen voor enkele leuke spelideetjes. 

Wil je een wobbel bestellen? Dat kan op onze Wobbel pagina. 

 

Share this post
Archive
Sign in to leave a comment