Belgium's top online toy store for Kids!

5 tips voor sinterklaas, open ended speelgoed.

January 29, 2024 by
Administrator
| No comments yet

Het najaar waait het land binnen en dat brengt weer heel wat leuke gebeurtenissen met zich mee, waaronder een bezoek van wel een heel erg speciale man en zijn paard. Om Sint en Piet alvast wat inspiratie te brengen vertellen we graag wat meer over open-ended speelgoed. 

Wat is open-ended speelgoed?  

De naam verraadt het alvast een beetje, open-end speelgoed is speelgoed waar geen limiet of einde aan vasthangt. Het speelgoed waar we als volwassenen wel eens bij denken ‘en wat is daar dan net het doel van?’  

Als volwassenen zijn we het ongelimiteerd gebruiken van onze fantasie een beetje kwijtgespeeld doorheen het opgroeien. Bij kinderen is dit net heel levendig en is het belangrijk dit te stimuleren, daarom stellen we je graag een paar open-end speelgoed items voor. Doordat het inspeelt op de fantasie kan er heel erg lang mee gespeeld worden, het moedigt zelfstandig spel aan zonder instructies. Het is veelzijdig en kan alle kanten op doordat er geen regels aan verbonden zijn.  

Kinderen die soms wat faalangst ervaren zijn ook enorm geholpen bij dit soort speelgoed. Doordat er geen regels te volgen zijn of doel te bereiken is, kan er dus niets misgaan. Het kind beslist zelf hoe het spel verloopt en wat er dus wel of niet kan gebeuren.  

1Stapelstein®   

Het eerste item dat we je willen voorstellen zijn de spelelementen van Stapelstein®. Deze producten zijn veelzijdig in te zetten voor jong en oud. Peuters vanaf één jaar oud kunnen er mee aan de slag én zelf als volwassenen kan je er gebruik van maken. Doordat de mogelijkheden oneindig zijn moedig je je kind aan om zelf te ontdekken en zo zichzelf te ontwikkelen. De Stapelstein® is veelzijdig in te zetten, in huis, in de tuin of als drijvend eiland, in bad of zwembad. Je kan er op zitten, stappen, rollen, stapelen, sorteren, gooien, de bewegingsmogelijkheden zijn eindeloos.  

Om het spel in gang te duwen kan je er samen mee aan de slag. Ga samen op zoek naar wat er allemaal kan of laat je inspireren door de (digitale) speelkaarten van Stapelstein® 

Als volwassen kan je er gebruik van maken als kruk, yogablok, hulp bij bewegingsoefeningen, en zoveel meer. De Stapelstein® producten zijn een verrijking voor het hele gezin. Hier staan ze alvast op onze wishlist!

 

2.De Wobbel® 

Het tweede speelgoed dat we als tip aan de Sint willen geven is de Wobbel®. Waar wij als volwassenen een gebogen plank zien, zien kinderen een oneindige lijst aan mogelijkheden.  

Dit speelgoed is ideaal om samen te spelen, individueel mee aan de slag te gaan of om op tot rust te komen na een actieve speelsessie. Dankzij het leuke ontwerp is de Wobbel® misschien wel het enige speelgoed dat je niet hoeft op te ruimen, deze past prima in je interieur. De Wobbel® kan afgewerkt worden met een vilt in kleur naar keuze of kurk. Deze afwerking is niet enkel esthetisch, maar ook functioneel, het vermindert het geluid en kan als beschermlaag dienen voor je vloer.  

Zelf wanneer er niet mee gespeeld wordt kan de Wobbel® nog dienen, gebruik hem als opstapje in de keuken om samen aan het aanrecht te werken. Door te spelen met de Wobbel stimuleer je balans en kracht, waardoor je bepaalde spiergroepen gaat aanspreken en ontwikkelen. Personaliseer jou Wobbel® met een inlegkussen of hoofdkussen om de rustigere spelmomenten aangenamer te maken. Dit speelgoed biedt oneindig veel mogelijkheden die met je kind mee groeien. 


3. Modu® 

De derde tip die we willen delen is Modu®. Opnieuw een speelgoed dat het actieve spel stimuleert en geen gericht einde heeft, dit spel richt zich op de grove motoriek en inzicht ontwikkelen. Dit modulaire systeem bestaat uit zachte blokken en plastic staven waardoor je er tal van constructies mee kan neerzetten. Het materiaal wordt gemaakt uit gerecycleerde materialen binnen Europa en zijn zowel kind als milieu vriendelijk. Het Modu® systeem kan gebruikt worden vanaf 6 maanden oud tot 6 jaar oud.

Wat bouwen jullie als eerste? Een (loop)fiets, treintje, of misschien wel een wip? Bouw je een obstakelparcours, een tafeltje of gebruik je de blokken als opstapje? De mogelijkheden zijn zover als je fantasie ons brengt, ideaal om samen mee te spelen. 

 

4. Connetix® 

Na drie tips die het fysieke spel op gang trekken, nu eentje dat meer op de fijne motoriek inspeelt. 

Met de Connetix magnetische tegels kunnen kinderen 2D en 3D gaan bouwen, maak gebruik van magnetische ondergronden –zoals de koelkast of radiator- om verticaal te bouwen. Speel met (zon)licht door het licht door de gekleurde, transparante tegels te laten schijnen. Kijk naar de kleuren, de schaduwen en hoe deze veranderen in je bouwwerken. De Connetix® tegels groeien mee met je kind, vanaf 3 jaar kunnen ze hiermee aan de slag. Door de uitbreidingen evolueren de vormen van de tegels mee met de vaardigheden die je kind vergaard, een speelgoed dat leuk is voor jong en oud! De mogelijkheden zijn onbeperkt.  


5. Stacking Stones 

De vijfde en laatste tip voor deze blog zijn de stapel stenen van Little Dutch®. Het spannende aan deze stenen is dat ze allemaal verschillend zijn, niet alleen in vorm en kleur, maar ook in gewicht variëren ze van elkaar. Ga aan de slag met het bouwen van torens, blijft hij staan?  

Dankzij dit spel bevorderen we de oog-handcoördinatie van je kind en het probleemoplossend denken terwijl die plezier heeft. Ze zijn makkelijk te onderhouden, met een vochtig doekje zijn ze in no-time weer schoon. Dit speelgoed is voor kinderen vanaf 2+ jaar oud. 


Share this post
Archive
Sign in to leave a comment